Hermès är ett märke som många förknippar med diskret lyx. Du hittar bland annat Kelly- och Birkinväskorna samt sjalarna i sortimentet. Det 175-åriga företaget var från början ett sadelmakeri och har länge haft hantverkskonst som en central punkt. Napoleon III tillhörde en av stamkunderna under företagets tidigare år.
Accessoar för stilikoner
Hur många gånger har du inte sett bilder på stilikoner som Jackie Kennedy och Audrey Hepburn som burit på den omtalade Hermès-sjalen? Med en sjal om huvudet och ett par solglasögon blev Jackie Kennedy nästan synonymt med Hermès och det blev definitivt en utstyrsel som många försökt att kopiera.
Då som nu är stjärnorna fortfarande lika förtjusta i Hermès produkter. Märket har kommit att få en viss statussymbol över sig. Men modehusets populäritet beror även på den tidslösa designen som återfinns bland många av deras produkter. Sjalarna och väskorna känns aldrig omoderna och kan användas om och om igen på olika sätt.
Diskretion slår stjärnglans
Trots sin höga status bland eliten så hävdar företaget att de inte är något lyxmärke. Lyx är till för att synas och ordet har även en viss arrogans över sig som företaget vill distansera sig från. Det är något som märks speciellt när man tittar lite mer noggrant på deras produkter. Företagsloggan är till exempel väldigt diskret märkt på många av varorna. De vill helst inte använda sig av kända personer i sina reklamer och licensierar inte heller ut namnet till samarbetspartners. De är helt enkelt väldigt måna om att upprätthålla Hermès-andan och vara trogna sitt klassiska och hantverksmässiga arv.
Med en vikt på 65 g och måtten 90 x 90 cm har Hermès-sjalarna blivit en eftertraktad accessoar för många modeintresserade. Det finns även individer som aktivt samlar på dem. Dessutom så säljs det en scarf var 25:e sekund. Priset kanske avskräcker vissa, men då får man komma ihåg att från designstadiet till en färdig produkt kan det ibland ta upp till 18 månader innan sjalen syns i en butik.
Sedan debuten 1937 har det skapats över 2000 olika mönster. Det som kan komma som en överraskning är att inte alla dessa mönster skapas in-house. Hermès har tagit hjälp av en varierande mängd frilanskonstnärer från jordens alla hörn. Sjalarnas designers kan komma från Japan, Polen eller något så otippat som en postanställd man från USA. Kermit Oliver, som ägnar sig åt att måla på sin fritid, har hittills designat flera sjalar för Hermès med påfallande motiv. Det franska modehuset har ungefär 50 artister åt gången som designar scarfs med ett mål på att producera 20 nya mönster per år.