Hur man skiljer på äkta och oäkta Louis Vuitton väska

louis-vuitton-alma1Med en Louis Vuitton väska på armen får nästan vilken vardagsklädsel som helst lite glamour över sig. Louis Vuitton har länge legat på topp när det kommer till klassiska handväskor av hög kvalitet. Men de senaste åren har det börjat dyka upp flertalet kopior på marknaden som utges för att vara den äkta varan. Därmed har det blivit ganska svårt att skilja på äkta och oäkta Louis Vuitton väskor. Om du nu ska handla hos en återförsäljare och inte direkt i en Louis Vuitton-butik så kan de följande råden komma till nytta inför ditt köp.

1. Det första du borde göra innan du ens besöker en affär är att försöka ta reda på så mycket som möjligt om väskan. Då vet du vad du ska hålla utkik efter när du väl är i butiken. Materialet är det allra viktigaste i det här fallet. De flesta Louis Vuitton väskorna är gjorda av ett slitstarkt kanvastyg, medan andra detaljer som remmar är gjort av läder. När du rör vid väskremmarna ska det kännas torrt och inte oljigt eller klibbigt.

2. Är sömmen jämn? För den ska vara helt rak utan några ojämnheter. Det borde inte heller finnas någon bak-och framsömn.

3. Var uppmärksam på hur mönstret ser ut och hur det matchar. Titta speciellt på hur det ser ut längs sömmar som finns utmed kanterna. Du ska helt enkelt kunna följa mönstret med blicken utan att det sker någon plötslig brytning. Louis Vuittons bokstäver ska inte heller delas mitt itu av ett stygn.

4. Vilken färg har linningen? Det ska vara exakt samma färg som väskan och inte någon närliggande ton.

5. Leta efter fel i trycket. Många väskor i kollektionerna har skapats i samarbete med utomstående konstnärer och designers, som Takashi Murakami. Då dessa väskor har ett annorlunda tryck och färg än originalet är det bäst att vara ännu mer uppmärksam.

6. Var tillverkades väskan? Många förfalskare tror att alla väskor tillverkas i Frankrike och ristar in sina varor med ”Made in France”. Men det här är inte alltid fallet med den äkta varan. Till exempel så tillverkades Takashi Murakamis väskor i Spanien.

7. Färgen kan också vara något att hålla utkik efter. Finns det till exempel färg som gått lite utanför en av LV bokstäverna på en Speedy-väska?

8. Hur känns det när du håller i väskan? Har den en viss tyngd eller känns den väldigt lätt och ihålig? Om det är det sistnämnda så är det förmodligen en kopia.

Vill man ha en äkta väska är det en god idé att spendera lite mer tid på efterforskning än att köpa en billig kopia som oftast går sönder efter en tids användning. Dessutom finns det inga garantier på kopior.