Ikoniska väskor

HT_hermes_birkin_bag_jef_130923_16x9_992Om det är två väskor som du ska satsa på att investera i så är det Birkinväskan från modehuset Hermès samt Louis Vuittons Speedy. De tillhör modevärldens mest åtrådda väskor och är lika aktuella idag som dem var dagen då de lanserades på marknaden. Så hur kommer det sig att de efter alla dessa år fortfarande är storsäljare?

Designad på flygresa

hermes-birkin-profileBirkinväskan döptes efter den brittiska skådespelerskan Jane Birkin, och det ligger såklart en väldigt intressant historia bakom detta. Det sägs att Birkin av en slump fick sitta bredvid Hermès dåvarande VD Jean-Louis Dumas på ett flyg. Birkin hade ingen som helst aning om vem han var. När hon skulle lägga upp sin väska i handbagageutrymmet så råkade allt innehåll falla ut på golvet. Dumas föreslog att hon borde skaffa sig en väska som hade fickor. Birkin svarade med att säga: ”Den dagen Hermès tillverkar en väska med fickor kommer jag att köpa den”. Dumas berättade att han i princip var Hermès och skulle gärna vilja designa en väska som föll Birkin i smaken. Jane Birkin skissade då fram ett förslag åt Dumas och några år senare, 1984, lanserades den allra första Birkinväskan.

Handsydd väska

Hermes-Birkin-CloseupVäskan görs för hand och är gjort av kvalitetsläder. Den sys ihop med en väldigt specifik teknik som utvecklades under 1800-talet. De som gör väskorna får oftast gå en lärlingsutbildning på ett år och fortsätta under en mentors ledning ytterligare ett år innan de kan arbeta helt och hållet på egen hand.

Numera går det inte en dag utan att väskan syns på armen på en känd kvinna i nöjespressen. I och med att kopior dessutom har blivit allt vanligare på marknaden så kan det vara svårt att se någon skillnad. Som tur var har Hermès graverat sina väskor med unika serienummer som även är kopplade till personen som skapade väskan. Om väskan behöver lämnas in för lagning kan den på det här sättet lagas av personen som tillverkade väskan från början.

Lyxig vardagsväska

Louis_Vuitton_Speedy_30_M40391Louis Vuitton Speedy har funnits sedan 1932 och har varit en bestseller sedan denna tidsperiod. Speedy tillhör definitivt en av de mer välkända väskorna bland modehusen på grund av sitt unika utseende. Det här var den första handväskan som producerades för vardagsbruk. Innan dess fokuserade Louis Vuitton helt och hållet på rymliga resväskor. I början fanns Speedy i storleken 30 centimeter (därav beteckningen Speedy 30). Men 1965 designades en mindre version på 25 cm specifikt för Audrey Hepburn, numera finns även storlekarna 35 cm och 40 cm.

Under åren så har väskan producerats i olika läderformer, designs och färger. Allt från graffiti-tryck till mer neutrala nyanser. Men man har alltid varit trogen den originella formen. Speedy-väskan passar lika bra till t-shirt och jeans som till mer formella tillställningar.