Kashmirtröjor

anntaylor-pink-sweater-s3-j9i2it-medium_newEn kashmirtröja är det perfekta basplagget att ha sin garderob. Speciellt under de kalla höst- och vintermånaderna. Kashmir är ett material som kommer från underullsfibrer från getter som lever i kalla klimat som den indiska regionen Kashmir. Därmed är den väldigt varm och skön att ha på sig när det är som mest kallt ute. Här är några tips att ha i åtanke när du ska köpa en tröja.

Är det värt pengarna?

Du kanske undrar varför du ska satsa på en kashmirtröja när du lika gärna kan köpa flera stycken ylletröjor för samma pris. Visst tjänar man på det just då men det är inte det mest kostnadseffektiva sättet. Snart kommer du förmodligen behöva köpa nya tröjor igen, då dessa tröjor förlorar sin spänst efter en kort period, och sitter inte lika bra som innan. För kashmirtröjor är det tvärtom. När du tar väl hand om tröjan kommer den att behålla sin passform och hålla dig varm under många vintrar framöver.

100% kashmir

Var noga med att titta på materialetiketten på tröjan. Kashmir ska vara det enda material och inte en blandning med andra material.

Känn på tyget

Armand-Diradourian-Cashmere-ScarvesDra handen längs med tyget för att se om tyget är luddigt. Skrynkla sedan ihop en liten del av tröjan med handen för att se om det uppstår rynkor. Om tröjan förblir skrynkelfri är det kashmir av hög kvalitet du har i handen.

Tunnhet och form

Lägg nu in handen precis innanför tröjan. Om du kan se din hand genom tyget är det för tunt och kommer heller inte att hålla under en längre tid. Lägg sedan tröjan över din arm. Här ska tröjan forma sig efter din arms form och inte hänga stelt.

Skötsel

För att tröjan ska hålla så länge som möjligt så krävs det att du tar väl hand om den också. Kashmir ska inte tvättas för ofta. Luktar din tröja lite eller känns den ofräsch så kan du hänga den ute på en galge under natten. Direkt solljus är inget som rekommenderas för kashmirtröjor. Du kan antingen tvätta för hand i ljummet vatten eller använda ullprogrammet på tvättmaskinen, max 30 grader. Pulvertvättmedel och sköljmedel ska absolut inte användas. Satsa på ett flytande tvättmedel som inte innehåller alkalier. En tröja som tvättats i maskin ska torkas liggande i rumstemperatur och med torr handduk under. Detsamma gäller om du tvättat för hand. Kashmirtröjor ska helst förvaras på en sval och mörk plats.