Manolo Blahniks kultstatus

71Den skoälskande karaktären Carrie Bradshaw går vilse i ett nedslitet område i New York. En man kommer från motsatt riktning och precis när hon frågat efter vägledning så tar han fram en pistol. Mitt under i rånet så vill rånaren även ha Carries Manolo Blahnik-skor. Carrie protesterar genom att säga: ”Please sir! You can take my Fendi baguette, you can take my ring and my watch, but don’t take my Manolo Blahniks”.

Tv-serie skapade hype

imageaxdTyvärr så kom rånaren undan med hennes älskade skor. Manolo Blahnik kan till viss del tacka kultserien Sex and the City för sina framgångar. Många trodde till och med att skomärket hade samarbetat med TV-serien och gjort en väldigt smart produktplacering som i slutändan lönade sig. Men faktum är att Manolo Blahnik inte har haft något alls att göra med denna hype som hade skapats kring skorna. Sarah Jessica Parker har länge varit ett fan av märket och såg till så att skorna dök med jämna mellanrum upp i seriens manus.

I slutet av 90-talet var det inte många utanför modebranschen som kände till detta skomärke trots att det hade funnits sedan 1970-talet. Numera känner alla från taxichaufförer till politiker till märket. Det är i första hand de väldigt höga och klassiska stilettklackarna som har fallit många skoälskare i smaken.

Involverad modeskapare

Manolo-Blahnik-Carrie-Bradshaw-Wedding-Shoes-Prices-003Spanska Manolo Blahnik designade sin första kollektion 1972 och året därpå öppnade han butiken Zapata i London. Snart syntes stamkunder som Bianca Jagger i affären. Trots att Manolo Blahnik har expanderat över åren och blivit till ett globalt företag, så är modeskaparen fortfarande lika involverad i designprocessen som under tidigare år. Han arbetar helt själv utan några assistenter och står för formgivningen av alla skor. Det blir en hel del skor när man tänker på de tusentals som kommit ut på marknaden sedan starten. Han skissar, formar klackarna och mejslar fram lästen som används till att bygga upp skorna.

Förutom att se över den efterföljande skoproduktionen så skapar han även många av illustrationerna som är till grund för företagets reklamkampanjer. Det som är lika imponerande är att Manolo Blahnik har lyckats bygga upp ett skoföretag utan någon som helst formell utbildning i skotillverkning.