Skapa din egen signaturdoft

$_57Parfymmarknaden är större än någonsin. Alla från prestigefulla modeskapare till kändisar har låtit tillverka sina egna parfymer. Nu kan även du få ta del av processen och skapa en parfym efter ditt tycke. Du får en helt unik doft och kommer garanterat inte stötta på någon annan som har en liknande parfym.

En egen parfym

kako-naprvaiti-parfem2I Sverige finns det flera företag, inom upplevelseindustrin speciellt, som erbjuder dig möjligheten till att skapa en egen parfym. Inga förkunskaper behövs. Under handledning av en ”Nez” (näsa på franska, och det man kallar dem som tillverkar parfymer) går du igenom processen av att skapa en parfym och får samtidigt en större insikt i hela tillverkningsprocessen. Hur de olika beståndsdelarna används och blandas för att få till en viss mängd av flera olika noter. Det tar ungefär två till tre timmar att tillverka en parfym.

Tyvärr så erbjuder många av de svenska tillverkarna ganska begränsad mängd av parfym i slutet av deras workshops. Det kan vara så lite som 5 milliliter i de flesta fall till högst 20 ml. Priset är inte heller särskilt tilltalande när man jämför med de franska motsvarigheterna. Om du verkligen vill få ut så mycket som möjligt av en parfymtillverkning så rekommenderas en resa till parfymens hemland Frankrike.

Grasse, parfymens huvudstad

681x454-423x282I ett blomstrande och vackert landskap, bara ett stenkast från Nice och Cannes på den Franska Rivieran ligger den lilla staden Grasse. Klassad som parfymens huvudstad kommer du att upptäcka en plats som är helt omgiven av fält med lavendel, rosor och jasmin. Här skördas de dofter som småningom kommer att hamna i parfymflaskorna hos olika företag runt om i världen. Marc Jacobs, Dolce & Gabbana, Chanel, Ralph Lauren och Lancôme är bara några få exempel.

Galimard, Fragonard och Molinard är tre av de största fabrikerna och erbjuder alla workshops i parfymtillverkning. Något som är värt att nämnas är att industrins främsta utbildning för les Nez finns på denna ort. Så du befinner dig på helt rätt plats.

Efter att du fått din nytillverkade parfym i hand kan det vara läge att utforska staden lite mer. I den äldre delen kommer du att charmas av den medeltida atmosfären med de små gatorna och torgen. Den spektakulära katedralen från 1100-talet innehar verk från både Rubens och den lokala konstnären Jean-Honoré Fragonard, som parfymföretaget Fragonard är uppkallad efter. I Musée International de la Parfumerie får du tillfälle till att gå i parfymhistoriens fotspår.