Tidslösa parfymer

perfNumera finns det nästan inga designers, modehus eller kändisar som inte skapat sina egna parfymer. Utbudet är större en någonsin och därmed är konkurrensen även väldigt hård. Varje år är det många parfymer som dras in från marknaden. Men det finns de som alltid står kvar på samma hyllplats år efter år och aldrig byts ut. Två av dessa parfymer är Chanel No. 5 och Guerlain Shalimar.

Chanels nummer fem

Chanel-No.-5-Eau-de-Parfum98När en parfym skulle framställas så ville Gabrielle Chanel ha en doft som var väldigt kvinnlig. Den skulle inte vara en imitation av naturen utan vara skapad på ett så naturligt sätt som möjligt. Parfymören Ernest Beaux fick på uppdrag av Chanel att ta fram tio olika parfymprover. Därefter så valde hon ut flaska nummer fem, där av namnet Chanel No.5, som även var hennes lyckonummer. Resultatet blev en förening av rosor, exotiska ylang-ylang, en hint av vanilj och syntetiska aldehyd.

I början gavs parfymen bort till de närmsta vännerna som föll pladask för den nya doften. Snart så ingick den vid köp som en gåva till de mest lojala kunderna i butiken i Paris. Provrummen spritsades även med No. 5 och det är något man gör än i dag runt om i världen. Parfymen sägs ha fått sin nuvarande kultstatus när Marilyn Monroe i en intervju berättade att hon inte hade något annat på sig till sängs än några droppar av Chanel No. 5.

Med över 90 år på nacken finns det många anledningar till att denna parfym har funnits med så länge. Man håller bland annat hårt på principen att det inte ska göras några ändringar i originalet. Som Gabrielle Chanel själv sa: ”Allt som är modernt blir också omodernt”.

Exotiska Shalimar

SHALIMAR08010 BASEAShalimar från Guerlain är en annan doft som aldrig verkar gå ur tiden. Sedan 1925 har kvinnor dragits till denna exotiska parfym. Här hittar du en fulländad blandning av bergamott, sandelträ, citron, vanilj och mysk. Parfymen anses även vara företrädare till den orientaliska parfymkategorin.

Shalimar omgärdas av viss exklusivitet och elegans. Hos rätt person framträder en modern aura med en hint av mognad.

En romantisk kärlekshistoria ligger till grund för Shalimar. När parfymen skapades av Jacques Guerlain tog han inspiration från äktenskapet mellan mogulkejsaren Shah Jahan och hans hustru Prinsessan Mumtaz Mahal som dog i barnsäng. Han byggde Taj Mahal i hennes minne och parfymens namn kommer från palatsets trädgård, Shalimar.